Els Calçots són cebes blanques que amb l’objectiu que la seva aparença sigui allargada, són conreades d’una forma molt diferent a com es fa amb les cebes tradicionals. Es tracta també d’un dels plats típics més populars a la cuina catalana a causa del seu exquisit sabor. Aquest tipus de cebes són tradicionals d’algunes zones de Tarragona, però en realitat se’ls conrea en gairebé tota la regió de Catalunya.
Orígens dels Calçots
La forma tradicional en la qual es cuinen és un plat conegut com “Calçotada”. En aquest cas és un plat típic en què els Calçots es rosteixen amb flama viva de sarments i una vegada que estan ben cuinats són embolicats en paper de diari fins al moment en que es vagin a consumir.
Quan això succeeix, es col·loquen en una tela, a banda d’una salsera en la qual es col·loca la Salvichada, a més de la salsa de Calçots que en moltes ocasions se li coneix com “salsa romesco”. Val a dir que la Calçotada igualment inclou carn a la brasa, a més de la tradicional llonganissa catalana, així com les costelles de xai. Per les postres el que s’acostuma és menjar una taronja, encara que també és comú que es prepara crema catalana.
També val la pena esmentar que en cuinar els Calçots mai s’ha de tallar el seu nus final, únicament les arrels. Quan es troben bé rostits en diu vida de sarments, el que segueix és pelar-los, la qual cosa es fa pressionant lleument la punta on hi ha les arrels i halando al mateix temps les fulles centrals.

Parlant ara una mica més sobre els seus orígens, el Calçot rep el seu nom com a conseqüència de la particular manera en què es conrea la ceba. És a dir, per aconseguir que els Calçots siguin allargats, es calcen o calquen amb més terra. A continuació s’agrega terra a la base de tal manera que la ceba hagi de allargar per poder prendre raigs de sol. Aquest és un procés de cultiu que de fet es repeteix dues o tres vegades fins que s’obté una part blanca que té el llarg adequat. Ara bé, perquè els Calçots siguin considerats com a tals, han de tenir una longitud que oscil·la entre els 15 a 25 cm.
També cal dir que el veritable origen dels Calçots continua sent un misteri, tot i això que molts creuen que es van originar a Valls, Tarragona. També es creu que els seus orígens poguessin estar a Hongria, després del descobriment d’una pintura que bàsicament confirmaria la teoria que durant l’època de l’Imperi Romà, els Calçots ja es consumien. Igualment és possible que l’origen dels Calçots es trobi a l’Orient Mitjà.

Leave a Reply