La sal és un ingredient que acompanya molts dels aliments que consumim i per descomptat és un dels elements principals en molts dels menús de restaurants. És important tenir en compte que d’acord amb la tècnica d’extracció que s’utilitza, així com la zona geogràfica, la composició i altres factors, es poden determinar diferents tipus de sal.
Sal comuna o sal de taula
La sal comuna o sal de taula, és per descomptat el tipus de sal més coneguda i segurament la més utilitzada en l’elaboració d’aliments i menjars. Aquesta és un tipus de sal que es considera sal refinada ja que és extreta de mines de sal i conté clorur de sodi en un percentatge que pot ser d’entre 97 a 99%.
Aquest tipus de sal es pot trobar en botigues i supermercats en una presentació de sal mòlta, sense cap tipus d’impureses i amb un mínim de minerals, encara que és veritat que conté additius com iode i antiaglomerants. El antiaglomerant es requereix per impedir que els grans de sal s’aglutinin i formin durs blocs de sal, mentre que el iode és un nutrient de gran importància en la producció d’hormones tiroïdals.
Sal de l’Himàlaia
Es tracta d’un tipus de sal que és obtinguda a partir de la mina de sal Khewrea, que es localitza al Pakistan i que és actualment considerada com la mina de sal més gran del món. En aquest cas és un tipus de sal no refinada, la qual posseeix un 98% de clorur de sodi i minerals com el ferro, calci i magnesi, encara que en petites proporcions. Aquesta sal és recol·lectada a mà i tallada en plaques o lloses que s’usen com a plat per servir els aliments.
Com a conseqüència de la seva elevat nivell de puresa, aquest tipus de sal també és usada amb molta freqüència com a ingredient principal en molts tractaments i teràpies de spa, fins i tot en l’elaboració de productes cosmètics. No només això, el seu particular color rosat ha permès el seu ús en llums de sal.
Sal marina
En aquest cas es tracta d’un tipus de sal que s’extreu a través de l’evaporació de l’aigua de mar a diferents llocs que reben el nom de salines. També és un tipus de sal no refinada que conté més d’un 90% de clorur de sodi, similar a la quantitat que trobem a la sal comuna. A causa que aquesta sal no es tritura completament, té una aparença una mica diferent a la sal comuna. Se li utilitza freqüentment en la preparació de plats crus com amanides o també a manera d’condiment en plats ja cuinats amb la intenció de donar-li un toc de sabor més intens.
Sal Kosher
Finalment, aquest tipus de sal també s’obté mitjançant l’evaporació d’aigua salada o directament de mines de sal. També se’l considera com a sal refinada i pura ja que no conté additius, encara que en alguns casos pot agregar antiaglomerants. Es diferencia dels altres tipus de sal en el sentit que els seus grans són una mica més gruixuts i se sap que afegeix un sabor diferent al menjar quan s’afegeix a un plat ja cuinat.

Leave a Reply