L’Oli d’Oliva Arbequina és un dels productes més populars a Espanya que és nomenat d’aquesta manera com a referència de la localitat d’Arbeca, que es troba a la comarca lleidatana de Les Garriques. En l’actualitat se li considera com una de les varietats d’oliva més populars fins i tot a nivell internacional.
Història de l’Oli d’Oliva Arbequina
Pel que fa als orígens de l’Oli d’Oliva Arbequina, hi ha certes discrepàncies ja que mentre alguns suggereixen que el Rei Jaume I va ser el responsable d’introduir l’oliva arbequina a Catalunya, procedent de Mallorca, altres per contra esmenten als templers com els responsables de la seva introducció a la Península. Qualsevol que sigui el seu origen, l’única realitat és que es tracta d’un producte d’alta qualitat amb grans beneficis a la salut.
En l’actualitat la producció de l’oli d’oliva arbequina es realitza bàsicament en les “Denominacions d’Origen de Siurana i Les Garrigues”, precisament a les províncies de Tarragona i de Lleida. També és comú trobar aquest producte en la comunitat d’Aragó, així com en diferents punts de Castella-la Manxa i Andalusia. En aquestes zones l’arbre de oliva va ser introduït i s’ha adaptat perfectament a les condicions de terreny i clima.

Característiques de les Arbequines
Les Arbequines són un tipus d’olivera de mida petita que es caracteritzen per la seva resistència als climes freds, a més que tenen un vigor molt reduït i una baixa resistència als terrenys calcaris. Generalment el pes del fruit és d’entre un a dos grams, pel que se li considera com el menor de les varietats que es conreen a Espanya.
Cal esmentar que aquest tipus d’olives tenen un període mig de maduració que oscil·la entre la segona setmana de desembre i la segona setmana de gener. Durant aquest període, cadascun de les oliveres ofereix una productivitat molt elevada. No només això, gràcies a que té un excel·lent rendiment gras que la col·loca sobre el 20.5%, aquesta oliva es troba entre les varietats amb major percentatge d’extracció d’oli d’oliva.
Quan són processades en l’almàssera, les olives arbequines desprenen una olor afruitat fresc, en el qual es barregen aromes d’ametlles i altres fruites. És de fet un tret característic d’aquest tipus d’oli d’oliva ja que a més de ser amarg, també té un lleuger picor, a més que no deixa rastre d’astringència. També és fàcil apreciar una sensació intermèdia entre la sequedat i l’amarg al paladar.

Beneficis a la salut
Pel que fa als beneficis a la salut de l’oli d’oliva Arbequina, podem esmentar que és bo per prevenir malalties cardiovasculars, afavoreix la funció digestiva, a més que també ajuda a combatre el restrenyiment, fins i tot disminueix les complicacions en persones que pateixen diabetis mellitus tipus II.
No només això, aquest tipus d’oli també és bo per a la mineralització dels ossos, així com el seu desenvolupament, incrementa la longevitat i té un paper molt important com a protector davant l’estrès oxidatiu cel·lular gràcies al seu alt contingut en antioxidants fenòlics com és el cas de la vitamina E.

Leave a Reply