La xocolata és un aliment molt popular en moltes cultures al voltant del món. Tot i inicialment aquest era consumit com a beguda, eventualment va ser evolucionant fins a convertir-se en un ingredient fonamental en una gran varietat de postres i fins i tot plats que avui dia es gaudeixen en la majoria dels restaurants més famosos.
Però cal dir que hi ha la xocolata negra i la xocolata blanca, per la qual cosa és convenient conèixer les principals diferències entre ambdós tipus de xocolata.
Diferències entre xocolata negra i xocolata blanca
És important esmentar que tant la xocolata blanca com la xocolata negra, tots dos contenen mantega de cacau i es consumeixen com a postres o, si s’escau són utilitzats en la rebosteria. Com sabem, la xocolata prové del gra de la planta de cacau, el qual es descompon en licor de xocolata, a més de mantega i pols de cacau.
La xocolata negra és elaborat mitjançant l’addició de mantega de cacau de sucre i cacau en pols, però a diferència del que passa amb la xocolata amb llet, la xocolata negra no conté sòlids.
Ara bé, la xocolata blanca també conté mantega de cacau única, a més de sucre i sòlids lactis, però no conté licor de xocolata o cacau en pols. Per tant, en termes estrictes, la xocolata blanca no es pot considerar xocolata com a tal.
Contingut de cacau
El contingut de cacau en la xocolata negra que es ven comercialment, es troba entre el 90 al 30%. La terminologia que usualment s’utilitza per diferenciar els graus o el contingut de cacau en les barres de xocolata fosc inclou: xocolata agredolç, xocolata semidolç i xocolata dolça.
D’altra banda, la xocolata blanca conté generalment 20% de mantega de cacau, així com almenys 14% del total de sòlids de llet, a més de menys de 3.5% de greix de llet i menys de 55% de sucre o qualsevol altre edulcorant .
En on s’utilitzen dos tipus de xocolata
Ja dèiem que la xocolata es fa servir com a base d’una gran varietat de postres i plats al voltant del món. Quant a la xocolata negra i la xocolata blanca, tots dos es solen oferir als bars, ja sigui en una presentació senzilla o amb sabors addicionals com el cas de la taronja, la vainilla, la fruita seca i la menta.
Tots dos tipus de xocolates són usats en les postres, ben fosos o com fitxes, amb l’objectiu de donar-li sabor al cafè, així com per a altres begudes, fins i tot en salses, però la xocolata blanca gairebé no s’utilitza per a aquests casos.
Beneficis a la salut
El consum de xocolata negra ofereix beneficis a la salut que es relacionen amb una reducció dels nivells de l’hormona que ocasionen l’ansietat i l’estrès emocional. A més i gràcies als alts nivells d’antioxidants flavanols, la xocolata negra també és bo per a la salut cardiovascular, a més que contribueix a reduir la pressió arterial.
Per la seva banda, la xocolata blanca també ofereix aquests mateixos beneficis a la salut, però i pel fet que no conté cafeïna, és perfecte per als que són sensibles a aquest alcaloide.

Leave a Reply